Vidablick

Tor Magnussons handelsträdgård
Vinningevägen 110
245 91 Staffanstorp
tel: 046-25 58 01

I ett stort växthus beläget utanför Staffanstorp går ett tiotal hönor runt och pickar fritt. De bökar omkring i de vissnande tomatplantorna som påminner om den tomatskörd som nyligen avslutats. Utanför glasdörren finns en liten damm, en egen liten utomhusodling med persilja, purjolök och vitlök, och en stor komposthög där ruttnande grönsaker omvandlas till ny, bördig jord. Åtminstone sedan 1800-talet har det odlats ekologiskt i samma jord på denna mark. Även sedan Tor Magnusson 1979 tog över driften av sin fars gård har det aldrig använts konstgödsel eller bekämpningsmedel här.

 

Vill slippa gifterna 

– Det främsta skälet till att jag odlar ekologiskt är att jag inte vill sälja förgiftade grönsaker. I slutet av 50-talet jobbade jag i trädgårdar där man sprutade helt enormt mycket. Men även idag, till exempel på de spanska tomatodlingarna, är arbetarna helt vittäckta av alla antimögelmedel och annat. Och dessa grönsaker ska man alltså äta sen, utbrister Tor och fortsätter:

 

– Dessutom så får plantor växa mycket långsammare i naturgödsel. Det betyder att de får i sig helt andra näringsämnen än de konventionella plantorna. Man kan inte alls jämföra näringsinnehållet. Köper du en konventionellt odlad tomat har denna bara stått i näringslösning, och det är klart att det inte alls är samma sak.

 

Världens godaste tomater 

Tomten består av 11 växthus, på sammanlagt 2000 kvadratmeter. Här växer det, enligt många, världens godaste tomater, men det finns även plats för gurka och en del kryddväxter. Dessutom odlar Tor och Gerd Magnusson lite paprika, chili och vindruvor för eget bruk. I början bestod deras kundkrets huvudsakligen av hälsokostbutiker och deras tomater kunde skickas ända upp till norra Sverige. Numera levererar Magnussons mest till Mossagården, Sydgrönt och grossisten Valett. Andra sätt att få tag på de goda tomaterna är att besöka den lilla gårdsbutiken som är öppen under sommarhalvåret.

 

Tor har inte varit jordbrukare hela sitt liv. Innan han tog över sin fars gård jobbade han som trafiklärare i 15 år, och han har även hunnit testa på en del andra yrken. Men har man en gång börjat jordbruka är det svårt att gå över till något annat, menar han. Bland fördelarna återfinns en stor frihet att själv kunna bestämma över sin verksamhet. Därmed inte sagt att man är ledig så fort skörden är över!

 

Växthus skyddar 

– Skördesäsongen varar från maj till oktober. Efter det jobbar vi med att rymma ut och laga växthusen, och i januari är det sen dags att börja så igen. Vi sköter allt själva, både plantering och plockning, så det innebär mycket jobb, berättar Tor. Han påpekar att ekologisk odling kan vara knepig även om man använder växthus.

 

– Dåligt väder kan leda till fukt och mögelangrepp och det finns inga biologiska bekämpningsmedel som funkar mot det. Till viss del kan insekter och kvalster användas mot angrepp och ibland kan man avstyra mögelangrepp genom att elda och lufta bort den dåliga cirkulationen. Men visst är mer skyddat i växthus än ute på fältet!

Denna webbplatsen använder cookies för att förbättra ditt besök. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. View more
Okey