Mindre prisskillnad mellan eko och o-eko!

2022, 08, 25 | Framtidens lantbruk, Gårdsbutik & e-handel, Mossagårdsbladet

Matpriserna ökar – men flera ekologiska produkter har
en mindre prisökning och det innebär att prisskillnaden
mellan ekologiska och o-ekologiska produkter i vissa
fall har minskat. Havregryn, vetemjöl, smör är exempel
på produkter där merpriset i butik minskat, det visar
rapporten Svenskt ekoindex kvartal 2 som mäter
försäljningen av ekologisk mat och dryck i
dagligvaruhandeln.

Många tror att ekomaten är mycket dyrare, men
som aktuella siffror visar så är det inte så stor
skillnad mellan eko och konventionellt längre. Med
bara någon krona extra kan du stötta en
matproduktion som driver omställning till ett lantbruk
som är bättre för miljö och hälsa, säger Ida Lind,
expert på Ekologiska Lantbrukarna.
Den minskade prisskillnaden kan bero på flera
faktorer, menar Ekologiska Lantbrukarna. Bland annat
producerar ekobönderna i högre utsträckning fodret till
gårdens djur själva och sprutar inte med kemiska
bekämpningsmedel som stör naturen och hotar
grundvattnet. De är helt mer självförsörjande, vilket gör
att de flesta påverkas mindre av höga priser på
importerat foder och konstgödsel.
Föreningen Ekologiska Lantbrukarna bildades 1985 av
och för ekobönder. Organisationen grundades under
namnet Alternativodlarnas Riksförbund där
initiativtagarna samtidigt bildade organisationen
KRAV. Det nuvarande namnet antogs 1993.
Ekologiska Lantbrukarna är en ideell organisation med
en engagerad styrelse, ett rikskansli och med ca 140
förtroendevalda runt om i hela landet.
Föreningen har många hemsidor såsom:
ekolantbruk.se / heltenkelteko.se / bliekobonde.nu
fodertipset.se / ekoformedlingen.se och en
facebooksida som kan vara spännande att följa som
privatperson: facebook.com/ekolantbrukarna.

Önskar en skön sensommar! /Ebba-Maria

Denna webbplatsen använder cookies för att förbättra ditt besök. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. View more
Okey